Üniversiteli işçiler: Diplomalarımız duvarda asılı kalmasın
İZMİR-Kamu kurumlarında ve belediyelerde işçi olarak çalıştırılan üniversite mezunu işçiler statülerinin değiştirilmesini ve özlük haklarının verilmesini istiyor. Meclisteki milletvekilleriyle görüşen ve sendikalardan destek isteyen üniversite mezunlarının talebi memur statüsüne geçmek.
“Diplomalarımız duvarda asılı kalmasın” diyen üniversite mezunu işçiler tayin, nakil, geçici görev ve görevde yükselme sınavlarına giremedikleri gibi mesleki konulardaki toplantı seminer ve eğitimlere de katılamıyor.
‘HER TÜRLÜ SOSYAL VE ÖZLÜK HAKLARINDAN MUZDARİBİZ’
Üniversite mezunu olduklarını ve diplomalarını kullanmak istediklerini belirten Üniversiteli İşçiler Platformu İzmir Temsilcisi Şebnem Sultan Yılbaş, ”Bizler kamuda, KİT’lerde ve belediyelerde 4857 sayılı İş Kanunu’na göre çalışan daimi kadrodaki üniversite mezunu işçileriz. Yani kadrolu işçiyiz. İçimizde yüksek lisans, doktora yapan arkadaşlarımız var. Çalıştığımız iş yerlerinde yer değiştirme imkanımız, terfi etme şansımız yok, her türlü sosyal ve özlük haklarından muzdaribiz. Tayin hakkı olmadığı için eşlerinden ayrı yaşayan arkadaşlarımız var. Birçok sorunumuz yapılacak olan statü değişikliğiyle giderilecek” diyor.
‘SORUNUMUZU ÇÖZECEK OLANLAR MECLİSTE ÇOĞUNLUK OLANLARDIR’
İstedikleri statü değişikliğinin devlete bir külfet olmayacağını savunan Yılbaş, şunları anlatıyor: ‘’Bu platformda yaklaşık 8 yıldır mücadele veriyoruz. Statümüz değişsin, sosyal ve özlük haklarımıza kavuşalım diye bu platformu kurduk. Bütün mücadelemiz bu yönde. Sesimizi duyurmak için milletvekillerine, sendikalara ulaşmaya çalışıyoruz. Muhalefet partilerinin milletvekillerinden her türlü desteği alıyoruz ama bizim istediğimiz muhalefetten çok iktidarın sesimizi duymasıdır. Çünkü sorunumuzu çözecek olan mecliste çoğunluk olanlardır. Ancak muhalefet milletvekillerinin vermiş olduğu kanun teklifi yaklaşık 1 yıldır komisyonda bekletiliyor. İktidar milletvekillerinin neredeyse hepsine mail atıp, danışmanlarını aradık. Hiçbir geri dönüş olmadı. Bizim sorunumuz çözülmeyecek bir sorun değil. O yüzden iktidar milletvekillerinin biraz duyarlı olması, bu konuyu araştırmasını bekliyoruz. Üniversiteli işçilerin de sesi duyulsun, diplomalarımız duvarda asılı kalmasın istiyoruz.’’
‘İŞÇİ OLARAK EMEKLİ OLMAYA MAHKUM EDİLDİK’
Sosyoloji mezunu ve felsefe grubu öğretmeni olan Yılbaş, sekiz yıldır güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. “Güvenlik görevlisi olarak görev yaptığım kurumda geçen ay yükselme sınavları vardı. Ancak işçi statüsünde olduğumuz için görevde yükselme sınavlarına girme hakkımız yok. Ön lisans mezunu memurlar bu sınavlara girebilirken, yüksek lisans mezunu olan bizler işçi statüsünde olduğumuz için sınavlara giremiyoruz. Dolayısıyla terfi etme durumumuz yok. İşçiyiz ve işçi olarak emekli olmaya mahkum edildik. Oysaki bizler belli bir eğitim almışız. Devlette zaten bir kadromuz ve bir maaşımız var. Ben şu an 3000 lira alıyorsam belki memur olduğum zaman daha düşük bir maaş alacağım. Üstelik bu çalıştığımız kurumlar için de faydalı olacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak küçük bir değişiklik bunun için yeterli. Kamu gücü ancak liyakatli ve nitelikli çalışanlarla sağlanır.’’