FRAP ve PGİ/MLM’den Marsilya’da panel
Marsilya:Fransa’nın Marsilya şehrinde FRAP (Provence Anti-faşist Devrimci Cephe)’nin organize ettiği, PGİ/MLM’nin de katılarak bir sunum gerçekleştirdiği ortak bir panel düzenlendi.
30 Eylül-1 Ekim tarihinde yapılan, konu başlıklarının “Rojava’da neler oluyor? Enternasyonal tabur kimdir?“, “Rojava ulusal devrim mi? sosyalist devrim mi?“, “Türkiye’de doğru devrimci çizgi?“, “Neden enternasyonal dayanışma” olduğu panelde, PGİ/MLM de Türkçe ve Fransızca sunumlar gerçekleştirdi.
Panel, açılış konuşmaları ve FRAP’ın Aliboğazı’nda şehit düşen 12 TKP/ML TİKKO gerillası için hazırladığı sinevizyonla başladı. Sinevizyon gösterimi sonrası PGİ/MLM tarafından 12’ler için konuşma yapıldı.
Panelin ilk günü “Rojava ulusal devrim mi? Sosyalist devrim mi?”, “Türkiye’de doğru devrimci çizgi?”, “Neden Enternasyonal dayanışma” konuları üzerine sunumlar yapan PGİ/MLM temsilcisi; tarihsel olarak emperyalistlerin Ortadoğu’da yürüttükleri savaş konseptine değindi. Emperyalistlerin Suriye’deki çıkar savaşlarına ve tarihsel kökenlerine indi. Özelde de tarih boyunca İngiltere ve Fransa emperyalizminin Suriye’ ye dönük sömürü tarihine değinilen sunumda, Suriye iç savaşının başlangıcına; iç savaşta rol alan muhalif güçlere, Kürt hareketine ve emperyalizmin Suriye iç savaşında etkin konumda bulunan güçlerle ilişkilerine değinildi.
Temsilci, genel olarak Ortadoğu, Suriye ve emperyalizmin yönelimine değindikten sonra Rojava ve Rojava’da hayata geçirilen demokratik özerklik projesi üzerine bir sunum yaptı. Demokratik özerklik sunumunda komün yönetimlere, kooperatiflere, kanton sistemine dair sunumlar yapılarak; iktisadi anlamda da demokratik özerklik programına dair alıntılar belirtilerek kapitalist ve ‘reel sosyalist’ ekonomi modellerinin kabul edilmediği belirtildi. Sunumun konu başlığı olan sosyalist devrim mi ulusal devrim mi soruları üzerinde tartışmalar yapıldı.
Bir diğer sunum konusu olan “Türkiye’de doğru devrimci çizgi” konu başlığına dair PGİ/MLM yaptığı sunumda; Mustafa Suphi’den ’68-’71 kuşağına değin kısa bir tarihi aktarımla başladı, ’71 silahlı devrimci çıkışına dair bilgilendirmelerde bulunuldu. Sunumda, ’71 devrimci önderlerine ve siyasal çizgilerine dair kısa bir değini yapıldıktan sonra, Türkiye’de sürekli faşizm gerçekliğine, emperyalizme göbekten bağlılığına ve yarı-sömürge yarı-feodal sosyo-ekonomik yapısı gereği komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın ortaya koyduğu tezlerin Türkiye devrim mücadelesine rehber olmasına değinildi.
İlk günün son sunumu olan “Enternasyonal dayanışma” konusu üzerine yapılan sunumda ise; enternasyonalizm üzerine geçmişten günümüze sürekli bir kafa karışıklığı olgusuna değinildi. PGİ/MLM temsilcisi, enternasyonal mücadele anlayışının farklı ülkelerin devrimci komünistlerinin farklı ülkelerde mücadele yürütmesi gibi tek taraflı bir algılayışa sahip olmasına değinerek, bu anlayışın olumsuz örneği olarak Franco faşizmine karşı İspanya iç savaşını örnek gösterdi. Gerçek enternasyonal mücadelenin; her ülkenin komünist devrimcilerinin kendi ülkelerindeki gerici-sömürgeci güçlere karşı örgütlenip direnmesi olduğuna vurgu yapıldı. “Vietnam savaşında Amerika emperyalizminin Vietnam işgaline karşı Amerika halkının Vietnam halkı ve direnişiyle dayanışması, enternasyonal dayanışmanın doğru bir örneğidir” denen sunumda, günümüz koşullarında da enternasyonal dayanışma adına Rojava ve Suriye işgaline karşın enternasyonal dayanışmanın önümüze sunduğu görevin Fransa emperyalizmine karşı Fransa halkını örgütlemek ifade edildi.
Panele katılan Maoist Komünist Parti(PCM) de gündemler hakkında söz hakkı alarak açıklamalar gerçekleştirdi.
İkinci gün, FRAP tarafından Fransa’da gündemde olan ve yakın zamanda onaylanan “İş Yasası” üzerine sunum yapıldı. İş yasası sunumu ile etkinlik sonlandırıldı.